Annons

Ny metod mot resistens vid prostatacancer

Hälsa • Publicerad 2 maj 2019
Karolinska Institutet. Arkivbild.
Karolinska Institutet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och cirka 25 procent av de drabbade får spridd cancer. Nu har forskare vid Karolinska institutet kommit ett steg närmare en mer individanpassad behandling av sjukdomen.

Tidigare har de gener som kan orsaka resistens mot hormonell behandling undersökts en och en, vilket har lett till motstridiga resultat. KI-forskarna har utvecklat en metod för att testa alla kända resistensmarkörer samtidigt och på så sätt reda ut vilka behandlingsmetoder som är lämpliga. Då kan man också undvika onödiga biverkningar och kostnader.

Annons

"Målet är att skapa ett test som kan användas rutinmässigt i den kliniska vardagen, så att patienter med spridd prostatacancer kan få mer individanpassad behandling", säger studiens huvudförfattare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Resultaten har publicerats i tidskriften Jama Oncology och forskarna arbetar nu vidare med att förbättra och testa sin mätmetod.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons