Annons

Många döda under masshyllning av Soleimani

Mer än 50 människor har trampats ihjäl och många skadats sedan panik brutit ut under toppgeneralen Qassem Soleimanis begravningsceremoni.
Begravningen har skjutits upp till följd av tragedin.
Iran • Publicerad 7 januari 2020
Hyllningarna till den dödade generalen Qassem Soleimani fortsätter i dag i hans hemstad Kerman.
Hyllningarna till den dödade generalen Qassem Soleimani fortsätter i dag i hans hemstad Kerman.Foto: Erfan Kouchari/AP/TT

Hundratusentals iranier följer den dödade Qassem Soleimani till sista vilan i hans hemstad Kerman. Vid lunchtid utbröt panik i delar av den enorma folkmassan som samlats för att sörja och hylla honom och flera personer omkom och många skadades i kaoset.

Enligt den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Isna har mer än 50 konstaterats döda. Fler än 200 är skadade.

Annons

Jordfästningen, som planerades att äga rum mellan 11.30 och 13.30 svensk tid, skjuts nu upp till följd av tragedin, enligt Isna, som dock inte ger några detaljer om när begravningen kommer att ske.

Landssorg

Deltagare har under dagen strömmat från alla håll till Frihetstorget i centrala Kerman, där de svärmat kring Soleimanis kista. Uppslutningen synes minst lika massiv som under de tidigare sorgeprocessioner som hållits i huvudstaden Teheran och i Ahvaz, Qom och Mashhad.

Ayatolla Ali Khamenei utlyste en tre dagar lång landssorg efter attacken i fredags då Soleimani dödades, och landets ledning var snabb med att organisera sorgeprocessionerna.

– Vi är här i dag för att betyga vår aktning för den store generalen, säger en av alla de deltagare som samlats på det överfulla Frihetstorget i Kerman.

Amerikansk drönarattack

Många kräver vedergällning mot USA.

"Ingen kompromiss, ingen underkastelse, hämnd", lyder en av talkörerna från folkmassan.

Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack i Irak i fredags. 62-åringen var chef över Quds-styrkorna, en specialstyrka inom Irans revolutionsgarde, och beskrivs som en av de mäktigaste personerna i Iran efter ayatolla Ali Khamenei.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons