Annons

Ny lag om distansutmätning succé för fogden

En lagändring som ger nya möjligheter för Kronofogden att utmäta på distans har inneburit kraftigt ökade mängder utmätt gods, rapporterar TV4 Nyheterna.
Brott • Publicerad 5 februari 2023
En lagändring från 1 augusti gör att Kronofogden kan utmäta på distans med hjälp av polisen. Arkivbild.
En lagändring från 1 augusti gör att Kronofogden kan utmäta på distans med hjälp av polisen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Beloppen som utmäts på distans har mer än tiodubblats, från att ha legat på runt en halv miljon kronor per månad till att preliminärt i januari ligga på sex miljoner kronor.

– Vi ser enorma resultat av det, säger Linda Ståhlberg, sektionschef för specialverkställighet på Kronofogden, till TV4 Nyheterna.

Annons

Både polisen och Kronofogden hoppas att lagändringen som trädde i kraft i augusti 2022 ska bli ett bra verktyg mot kriminella gäng och deras attraktionskraft på unga. Guldkedjor, märkeskläder och klockor är exempel på saker som nu utmäts på distans.

– De kriminella har ofta stora skulder. Det kan handla om skadestånd till brottsoffer som inte betalats men också skatteskulder eller underhållsstöd, säger Ståhlberg.

Tidigare behövde skuldsatta personer vara misstänkta för ett konkret brott för att Kronofogden med polisens hjälp skulle kunna genomföra en distansutmätning, alltså kunna utmäta egendom utan att vara på plats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons