Annons

Ny bottennotering för Liberalerna

Kantar Sifos nya sammanvägning av flera opinionsmätningar bekräftar trenden för Liberalerna, som fortsatt ligger kvar under riksdagsspärren.
Politik • Publicerad 13 juni 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tidigare i juni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tidigare i juni.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Liberalerna backade till 2,5 procent i SCB:s partisympatiundersökning i början av juni, och Kantar Sifos siffror är inte mycket bättre – i maj nådde L 2,7 procent av väljarstödet, en nedgång från 3,0 procent i april.

Det är partiets lägsta siffra sedan Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera partisympatimätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot en gång i månaden, inleddes för elva år sedan.

Annons

– Det är ju ett mycket lågt värde och man har inte lyckats komma i gång, oavsett de beslut man fattat, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till radion.

Samtidigt ökar Centern från 8,8 till 9,3 procent.

– Det är ju ett styrketecken. Man har inte förlorat på det som många väljare har uppfattat som ett vägval, att eventuellt stödja (Stefan) Löfven som statsminister, säger Sjörén.

S minskar från 27,5 till 26,5 procent, en minskning som enligt Sjörén är för liten för att någon slutsats ska kunna göras. För övriga partier är förändringarna små.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons