Annons

Nu ska "Hesa Fredrik" inte glömmas bort mer

Samhälle • Publicerad 7 juni 2021
Testet av "Hesa Fredrik" glömdes bort, så i Malmö, Lund, Eslöv, Kävlinge och Burlöv var det tyst på den ordinarie testtiden i mars. Arkivbild.
Testet av "Hesa Fredrik" glömdes bort, så i Malmö, Lund, Eslöv, Kävlinge och Burlöv var det tyst på den ordinarie testtiden i mars. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När varningssignalen "Hesa Fredrik" tjöt runtom i hela landet den första måndagen i mars var det tyst i fem skånska kommuner på grund av en fadäs hos Räddningstjänsten syd. Personen som hade ansvaret för att trycka på knappen hade helt enkelt glömt bort det – men nu har rutinerna ändrats, rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi har infört lite olika åtgärder för att det inte ska kunna missas, till exempel en dubbelbemanning där den extra personen har som specifik uppgift på aktuellt datum att göra testet och inte har någon annan arbetsuppgift som kan störa i det läget, säger Mattias Sköld, chef på räddningscentralen på Hyllie brandstation, till radion.

Annons

Hädanefter kommer det dessutom att komma en påminnelse till ansvarig person i tjänstetelefonen.

Larmsignalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) ska testas en gång i kvartalet och Räddningstjänsten syd turas om med SOS Alarm att se till att det görs.

VMA används vid olyckor eller allvarliga situationer för att varna allmänheten vid till exempel en stor brand. Det kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons