Annons

Nu säljs het fetmamedicin i Sverige

Försäljningen av det omdiskuterade diabetesläkemedlet Wegovy har sedan en tid inletts på den svenska marknaden. Utomlands har den använts som bantningspreparat och skapat en extremt stor efterfrågan.
Medicin • Publicerad 10 juni 2023
Wegovy finns nu att köpa i begränsad omfattning på svenska apotek.
Wegovy finns nu att köpa i begränsad omfattning på svenska apotek.Foto: NTB/TT

Det har varit på gång en längre tid. Men nu finns läkemedlet Wegovy tillgängligt även för svenska patienter, bekräftar Emil Backlund, vice vd för företaget Medartuum.

– Försäljningen har startat i form av två olika styrkor, 1,7 respektive 2,4 milligram. De övriga tre kommer att finnas med start nu i slutet av juni, säger han till TT.

Annons

Wegovy tillverkas egentligen av den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk men på grund av den kraftiga efterfrågan har man hittills fått begränsa försäljningen till ett fåtal länder, som USA och hemmamarknaden Danmark.

Parallell distribution

I stället har nu alltså Medartuum blivit svensk leverantör genom en parallell distribution av läkemedlet.

– Vi vet inte hur stor efterfrågan blir utan det får ses som ett komplement i samma genre, säger Emil Backlund.

TT har varit i kontakt med apotekskedjorna Apotek Hjärtat liksom statliga Apoteket AB som båda bekräftar att det finns i sortimentet. Apotekets chef för extern kommunikation, Elin Jarl, påpekar dock att försäljningen hittills har varit begränsad då läkemedlet är receptbelagt. Dessutom finns inte de lägre styrkorna till försäljning ännu, det är just dessa som är tänkta att användas i samband med planerad viktnedgång.

Wegovy är ursprungligen tänkt som diabetesmedicin men preparatet har även visat sig kunna hjälpa överviktiga när det gäller viktminskning, tack vare substansen semaglutid som dämpar aptiten. Den alternativa bantningsmetoden har fått stor uppmärksamhet i sociala medier som Tiktok. Bland kändisar som har gått ut och meddelat att man använder preparatet finns bland annat Teslas grundare Elon Musk.

Stor efterfrågan

Efterfrågan har dock blivit så stor att Novo Nordisk valt att begränsa exporten gällande de lägre doserna, alltså de som nya patienter ska inleda sin behandling mot obesitas (fetma) med. Det har gjorts för att säkra tillgången för diabetespatienter som är den ursprungliga målgruppen.

Novo Nordisk har också valt att stoppa en del reklamkampanjer riktade mot den amerikanska marknaden för att hålla efterfrågan i schack. Samtidigt har Wegovy och företagets andra diabetesläkemedel Ozempic blivit en kassako för företaget.

I Sverige är Wegovy inte förmånsberättigad och därför får patienten stå för kostnaden själv. En förpackning avseende fyra veckors behandling kostar kostar drygt 3 700 kronor hos Apoteket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons