Annons

Glädjescener när reseregler lättar i England

Glädjetårar och lättnad. För familjer som tvingats isär av coronaviruset är en lång väntan nu över, när fullvaccinerade i Europa och USA återigen kan åka till England.
Storbritannien • Publicerad 2 augusti 2021
Familjer återförenas på Heathrows flygplats.
Familjer återförenas på Heathrows flygplats.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Känslosamma scener utspelade sig på måndagen på Londonflygplatsen Heathrow. Familjemedlemmar som inte sett varandra på mycket länge kunde äntligen omfamna varandra.

– Vi känner oss så förväntansfulla, säger 71-årige Michael Blake till nyhetsbyrån AFP på plats på Heathrow.

Annons

Tillsammans med sin hustru Sue väntade han på att äntligen få träffa sonen Eliot och det åttaåriga barnbarnet som de inte träffat på ett och ett halv år.

Slipper karantän

Familjen var en av de allra första som kunde dra fördel av de nya reglerna, som trädde i kraft tidigt på måndagsmorgonen. Då blev det tillåtet för alla som är färdigvaccinerade att resa in i England och Skottland från USA och övriga Europa – Frankrike undantaget – utan att behöva sitta i karantän.

Den internationella kryssningstrafiken kommer också komma i gång igen, meddelar den brittiska regeringen på sin hemsida.

Resenärer måste fortfarande göra ett test före resan samt ett uppföljande PCR-test senast den andra dagen efter ankomst. De slipper dock de tio dagars karantän som har gällt fram tills nu.

Turismbranschen lättad

Separata regler gäller dock för resenärer från Frankrike, som fortfarande måste isolera sig i tio dagar efter ankomst. Undantaget beror på den brittiska regeringens oro över betavariantens framfart i Frankrike, en variant som liksom deltavarianten tros vara mer motståndskraftig mot vaccin.

De nya reglerna, som gäller personer som fått vaccin som är godkända i EU och USA, innebär också en stor lättnad för den brittiska turismnäringen när nu 16 månader av stränga reserestriktioner är till ända.

De strängare reglerna gäller fortfarande i landsdelarna Wales och Nordirland.

Fakta: Många britter fullvaccinerade

Mer än 37 miljoner britter – över 70 procent av alla vuxna – har fått två sprutor. Trots det har smittspridningen av den så kallade deltavarianten ökat snabbt under sommaren.

Totalt har 5 907 594 människor smittats och 130 014 personer avlidit till följd av covid-19 i landet.

Källa: Johns Hopkins-universitetet, BBC

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons