Annons

Nu är det prestige i att sågas

Popmusikens argaste tyckare är tillbaka i rutan. Nu drar Idol 2005 i gång och inget tyder på att den fruktade juryn har gått på charmkurs.
– Vi har slipat knivarna, säger Claes af Geijerstam.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2005
Juryn, Daniel Breitholtz, Kishti Tomita, Claes af Geijerstam och Peter Swartling, har vässat knivarna inför Idol 2005.
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Juryn, Daniel Breitholtz, Kishti Tomita, Claes af Geijerstam och Peter Swartling, har vässat knivarna inför Idol 2005. Foto: Anders Wiklund/ScanpixFoto: 

Jättelika reklamskyltar sätter tonen för årets upplaga av Idol. I bilder som för tankar till slicka amerikanska actionfilmer kliver den omstridda juryn ut ur jetplan och lyxbilar. Jurymedlemmen Claes af Geijerstam tycker att kampanjen är kul (”det är härligt mycket för mycket”) men att den också är förankrad i verkligheten.

– Den säger att ”här kommer fyra personer som menar allvar och har en viss pondus och status”. Vi vet vad vi sysslar med, faktiskt.

Annons

– Och för de allra största stjärnorna ser ju verkligheten ut så där, det är snabba bilar och helikopterfärder till gig. Det kan ju bli vardag för en vinnare av Idol 2005 som kanske lanseras

i andra länder, kanske får en plattform i Tyskland eller England. Vinnaren erbjuds en trampolin som har väldigt bra studs.

”Ser lite konstigt ut”

Kollegan Daniel Breitholtz är mer tveksam till kampanjen.

– Jag kan tycka att det ser lite konstigt ut med fyra halvfula människor i en Matrix-miljö. Jag har lite svårt att ta det på allvar. Jag förstår varför Brad Pitt får jobben i Hollywood.

I det första avsnittet får tittarna följa med på Idol-uttagning

i Göteborg. Bland dem som prövar lyckan finns en punkare som sjunger Christina Aguilera, en dansare som diggar Jackson Five samt horder av falsksångare. Daniel Breitholtz tror att många lockades av ”sagan om Daniel Lindström”, förra årets vinnare som gick från ett jobb på posten till guldskivesäljande artist.

– Det många glömde var att Daniel hade sjungit i hela sitt liv – han har sjungit för lärare,

i band och jobbat med sin egen röst dygnet runt i 26 år. Den lilla detaljen verkar folk ha missat. De verkar tro att det räcker att jobba på posten så har man en bra chans att vinna Idol.

Den första gallringen har gjorts genom lokala uttagningar i Göteborg, Sundsvall, Malmö, Piteå och Stockholm. Sedan hålls en hård slutaudition i Stockholm, följd av kvaltävlingar innan tio utvalda får tävla om Idol-kronan i direktsända fredagsprogram.

Annons

Formatet är inarbetat

När Idol 2004 hade premiär förra året var det ett nytt koncept i svensk tv. Nu är programformatet inarbetat och de flesta känner till Daniel Lindström och Darin Zanyar och vilken exponering de fått genom programmet. Därför var stämningen annorlunda på årets uttagningar jämfört med fjolårets.

– De som är riktigt, riktigt bra, de vet också vad de kan gå miste om. Så vi känner mycket stark nervositet från dem som har något att ge, säger Claes af Geijerstam.

Uppmärksamheten kring programmet har också lett till att deltagarna vågar driva med juryn. Många går dit för att få en kul dag med andra ungdomar och vidare använder sin minut med juryn till att samla stoff till skolgården. Ju hårdare sågning, desto bättre historia att berätta för kompisarna.

– Vissa blir ställda och säger ”men vadå, ska inte du också säga något dumt om mig?”. Det är ungefär som en souvenir som man får med sig hem – ”jag blev avhyvlad av Idoljuryn”, säger Claes af Geijerstam och fortsätter:

– De vill gärna ha den här resan – träffa kompisar hela dagen, få nya vänner, ”vilken skola går du i?”. De kanske skiter i vad som händer i juryrummet, de vet att de åker ut men de har haft en jätterolig dag.

Hur har era vardagsliv påverkats av att ni sitter i Idol-juryn?

– När jag går ut och handlar bli jag ikänd av barn. Det har inte hänt på 20 år, säger Claes af Geijerstam.

– Det är lustigt för alla – ens granne, alla kusiner – känner någon som sjunger så himla bra och har en kassett som jag gärna får lyssna på, säger Daniel Breitholtz. Jag får snart starta en egen återvinningscentral för plastprodukter. (PM)

Karin Svensson

Annons

FAKTA | Så sänds Idol

30/8, 31/8, 6/9, 7/9, 8/9 - Lokala uttagningar.

13/9, 14/9 - Slututtagning.

19/9, 20/9, 21/9, 22/9, 23/9

- Kvaltävlingar för att ta ut tio finalister.

30/9 - Det första direktsända programmet. Därefter sänds tävlingar varje fredag tills bara en deltagare återstår.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons