Annons

Norwegian: Kassan snart tom

Kassan är tömd om några månader, varnar det krisdrabbade norska lågprisflygbolaget Norwegian.
Varningen kommer i en delårsrapport dagen efter det att Norges regering sagt nej till mer direktstöd till Norwegian.
Ekonomi • Publicerad 10 november 2020
Norwegian har så sent som i måndags permitterat 1|600 anställda sedan den norska regeringen stängt dörren för mer direktstöd till flygbolaget i coronakrisen. Arkivbild.
Norwegian har så sent som i måndags permitterat 1|600 anställda sedan den norska regeringen stängt dörren för mer direktstöd till flygbolaget i coronakrisen. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Vid utgången av tredje kvartalet hade bolaget kassatillgångar på 3,4 miljarder norska kronor, vilket kan jämföras med nästan 5 miljarder vid utgången av årets andra kvartal.

Annons

"Norwegian är beroende av ytterligare tillskott av kapital för att kunna fortsätta driva verksamheten under första kvartalet 2021 och framöver", skriver bolaget i rapporten.

Intäkterna rasade med 91 procent

För tredje kvartalet redovisar Norwegian en nettoförlust på 980 miljoner norska kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med en vinst på 1 670 miljoner kronor ett år tidigare.

Rörelseintäkterna rasade med 91 procent till 1 288 miljoner kronor. Antalet passagerare som flög med Norwegian under kvartalet rasade också med cirka 91 procent, ned till en miljon.

Nedgången var därmed något mindre än under andra kvartalet, då antalet passagerare rasade med 99 procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare.

Resultatet visar tydligt att effekterna av covid-19-pandemin fortsätter påverka verksamheten och vår finansiella position, konstaterar vd Jacob Schram i en kommentar.

Permitterade 1 600 medarbetare

Bland annat har skärpta reserestriktioner till följd av den andra vågen av coronavirus i många länder sänkt efterfrågan på resor och vissa flyglinjer har blivit ohållbara, vilket tvingat fram en snabb anpassning av verksamheten, enligt Schram.

I måndags klargjorde Norges regering att man efter de garanterade lånen på tre miljarder tidigare under krisen inte avser att ge mer direktstöd till Norwegian. Efter det meddelade Norwegian att man måste permittera 1 600 medarbetare, vilket innebär att det just nu bara arbetar 600 personer för flygbolaget.

Före coronakrisen hade Norwegian 10 000 anställda i tjänst.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons