Annons

Northug stöttar Halfvarsson: Måste tåla sådant

Calle Halfvarsson bad direkt om ursäkt efter sin musikvideo inför skid-VM 2019. Men nu, i samband med premiären av tv-programmet "Sverige mot Norge", säger han att kritiken var överdriven.
Och han får stöd från sin tidigare största rival.
Skidor • Publicerad 9 januari 2020
Calle Halfvarsson och Petter Northug tävlar mot varandra i tv-programmet "Sverige mot Norge" som har premiär på TV4 den 9 januari.Foto: Anders Wiklund/TT

Den norska tv-publiken fick redan i höstas se de åtta avsnitten av "Sverige mot Norge" – där kända svenska och norska vinteridrottare tävlar mot varandra – men det är först nu som programmet har premiär i svenska TV4.

Reaktionerna i Norge har varit positiva, säger Calle Halfvarsson som ingår i det svenska laget tillsammans med längdkollegan Charlotte Kalla och skidskyttarna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

Kritiserad satir

Annons

Men framgång i Norge innebär inte per definition att det faller svenskar i smaken. Det vet Halfvarsson alltför väl.

– Det känns som att det är en viss skillnad mellan Sverige och Norge i hur man ser på olika saker. Titta bara på den där musikvideon som jag gjorde. I Sverige fick jag väldigt mycket negativt, men jag tror inte att jag fick en enda negativ kommentar från Norge, säger Calle Halfvarsson.

Strax före VM i Seefeld förra våren släppte norska NRK en musikvideo med Halfvarsson i huvudrollen. Videon, en satir på en hiphoplåt där Halfvarsson rappar och hånar sina norska konkurrenter, fick hård kritik i Sverige, framför allt för flera sexistiska inslag.

Eckhoff: "Magiskt"

– Det var ju inget illa menat mot någon. Det var mest bara på skoj. Men sedan blev det fel, det blev lite olägligt och fel tidpunkt och det kanske hade kunnat dämpas ner lite. Men ibland känns det som att de kanske inte är lika … vad ska man säga … de tar lite lättare på saker i Norge, säger Halfvarsson.

– Och när man tänker på musiken som spelas i radio, när det handlar om rap och hiphop, så är det väldigt mycket sexistiska grejer. Det är okej, men när det kommer en skidåkare som gör det så är det inte okej. Och då är det kanske mer allvar i det dessutom. Det här var ju en parodi. Och det kanske de förstår bättre i Norge.

I det första avsnittet syns också att de norska rivalerna – Norges lag består av skidskytten Tiril Eckhoff, längdåkarna Therese Johaug och Emil Iversen och tidigare längdstjärnan Petter Northug – tar lätt på ämnet.

– Jag tyckte att den var riktigt bra. Det är kul att någon häcklar Norge ibland också, det var magiskt, säger Eckhoff i programmet.

"Måste bjuda på show"

Petter Northug, som under karriären tog varje chans att krypa under skinnet på Calle Halfvarsson, tycker inte heller att videon var mycket att hetsa upp sig för.

– Jag tyckte att det var roligt, jag tyckte inte att det var något övertramp. Vi måste tåla sådana saker, särskilt i en så liten sport som längdskidor. Om vi ska överleva måste vi ha lite mer humor, vi måste bjuda på lite mer show, säger Petter Northug till TT.

– Om ingen gör något så kommer sporten att dö. Vi måste ha åkare som bjuder på lite extra, annars kommer ingen under 60 år orka titta på det.

Annons

Trots olikheterna länderna emellan tror i alla fall Petter Northug att programmet kommer att tas emot väl i Sverige.

– Jag tror att det svenska folket kommer att tycka om tävlingsformen och upplägget med middag och samtal om olika teman. Jag tror att det kommer att gå hem hos det svenska folket också, säger Northug.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons