Annons

Norska virusuppmaningen: Undvik "high fives"

En ökande smittspridning får den norska regeringen att skärpa restriktionerna ytterligare. Bland annat kommer restauranger inte få servera alkohol efter midnatt.
Norge • Publicerad 5 november 2020
Statsminister Erna Solberg uppmanar alla att hålla sig hemma på grund av coronapandemin.Foto: Ørn E Borgen/NTB/TT

Alla bör hålla sig hemma så mycket som möjligt de närmaste veckorna och begränsa sina sociala kontakter, meddelar Norges statsminister Erna Solberg (H) på torsdagsmorgonen.

Samtidigt meddelas ett nytt nationellt utskänkningsförbud som träder i kraft natten till lördagen. Enligt förbudet får restauranger och barer inte släppa in nya gäster efter klockan 22 och inte servera alkohol efter midnatt.

"Mindre kontroll än vi önskar"

Annons

De senaste veckorna har fler än 6 000 smittofall rapporteras i Norge, och Solberg varnar för att situationen kan komma att likna den i flera städer i Europa, där smittspridningen ökat mycket den senaste tiden.

– Vi har inte tappat kontrollen över situationen, men vi har mindre kontroll än vi önskar, och det går i fel riktning, säger hon till NTB.

Om inte smittspridningen bromsas så riskerar landets intensivvårdsplatser att vara fyllda inom ett par månader, varnar statsministern.

– Vi kommer att se en betydande ökning av antalet patienter som behöver intensivvård under de närmaste veckorna, fortsätter Solberg.

Skolor kan behöva stänga

Universitet och högskolor rekommenderas nu övergå till digital undervisning när detta är möjligt. Skulle smittspridningen fortsätta bör både gymnasieskolor och högskolor förbereda sig på att övergå helt till undervisning på distans.

Sedan tidigare rekommenderas norrmännen att inte umgås inomhus med fler än fem personer utanför det egna hushållet.

Maxantalet för arrangemang inomhus är i nuläget satt till 20 personer och utomhus 50 personer.

Avråder från "high fives"

Utöver detta finns lokala restriktioner – i Oslo gäller bland annat munskyddsplikt på platser där en meters avstånd inte går att garantera. Trots det fortsätter smittan att öka i staden, meddelar kommunen.

– Det finns fortfarande för mycket social kontakt. Infektionen är alldeles för hög i hela Norge, säger Oslos kommunalråd Raymond Johansen till norska NRK.

– Vi ser att smittan är förhållandevis hög bland unga vuxna och ungdomar. Därför vill jag uppmana till mindre fysisk kontakt som kramar och high fives, fortsatte kommunalrådet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons