Annons

Norska oljestrejken växer kraftigt

Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2020
Norska oljearbetare tas ut i strejk. Arkivbild.
Norska oljearbetare tas ut i strejk. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Den norska olje- och gaskoncernen Equinor uppger att man stänger fyra av sina anläggningar sedan den norska oljestrejken utvidgats. Det handlar om de fyra anläggningarna Gudrun, Gina Krog, Kvitebjørn och Gjøa. Däremot är produktionen vid Johan Sverdrup-fältet, som är västra Europas allra största, fortfarande opåverkad.

Beskedet kommer sedan det norska fackförbundet Lederne uppgett att man planerar att gå vidare med planerna på att utvidga sin strejk och ytterligare 126 medlemmar tas ut i strejk. Totalt kan det nu komma att påverka tillverkningen med motsvarande 330 000 fat per dag, vilket motsvarar åtta procent av landets produktion.

Annons

Enligt förbundsordförande Audun Ingvartsen finns ingen ljusning i sikte.

"Arbetsgivarsidan visar fortsatt ingen vilja till att tillmötesgå våra krav, och därför är upptrappningen ett faktum", säger han i ett pressmeddelande.

Konflikten har pågått sedan slutet av september, då 43 arbetare togs ut i strejk efter det att löneförhandlingar brakat samman.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons