Annons

Norsk schackordförande erkänner fusk

Fejden som har skakat schackvärlden tar ännu en vändning.
Norska schackförbundets nyvalde ordförande Joachim Nilsen erkänner fusk. Han tävlade då för samma lag som den fuskanklagade amerikanen Hans Niemann spelat för, rapporterar .
Schack • Publicerad 6 oktober 2022
Joachim Nilsen valdes till Norges schackordförande i somras. Säsongen Nilsen fuskade var även världsettan Magnus Carlsen med i laget.
Joachim Nilsen valdes till Norges schackordförande i somras. Säsongen Nilsen fuskade var även världsettan Magnus Carlsen med i laget.Foto: Henrik Montgomery/ TT

Schackvärldens norske superstjärna Magnus Carlsen har anklagat uppstickaren Hans Niemann för fusk. Anklagelserna har chockat schackvärlden, och i onsdags publicerade världens största schacksajt, Chess.com, en rapport som säger att Niemann troligtvis fuskat i fler än 100 schackpartier på nätet.

Fusket ska bland annat ha skett medan han var en del av det norska laget "Norway Gnomes".

Annons

Nu erkänner även Norges schackordförande Joachim Nilsen att han fuskat när han spelade i samma lag, under säsongen 2016/2017.

– Det var inte lagligt, och det är jag helt med på. Att det var många år sedan har inget med saken att göra. Det här ska man inte göra alls, säger Nilsen till public service-bolaget NRK.

Enligt Nilsen spelade han en match på fyra partier med stöd av en annan person i rummet, som var dold för motståndarna. Han hävdar att han inte fuskat vid fler tillfällen.

– Jag är ingen organiserad fuskare, nej. Det är jag inte. Men jag har inga problem med att ta ansvar för de fel och misstag jag har gjort. Absolut inte.

Under säsongen som han fuskade var även Magnus Carlsen med i laget.

Joachim Nilsen valdes till Norges schackordförande i somras.

"Fusk är oacceptabelt och ger ringeffekter som är skadliga för både sporten och utövarna", säger norska schackförbundets generalsekreterare Kristine Marie Ganz i ett uttalande enligt norska nyhetsbyrån NTB.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons