Annons

Norsk satsning på säkerhetspolisen

Norge • Publicerad 6 april 2022
Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl, här tillsammans med statsminister Jonas Gahr Støre. Arkivbild.
Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl, här tillsammans med statsminister Jonas Gahr Støre. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Norges regering föreslår att den norska säkerhetspolisen (PST) ska få 100 miljoner norska kronor för att stärka säkerheten, framför allt i landets norra delar.

– Regeringen kommer att stärka säkerheten för den norska befolkningen och norska intressen – och vi kommer att göra det snabbt. Vi föreslår därför ett antal åtgärder för att säkra Norge. Vi måste förebygga, upptäcka och motverka underrättelser, sabotage och inflytande från främmande stater i Norge, säger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Annons

PST bedömer hotbilden i Norge fortlöpande och bedömer att underrättelsehotet från Ryssland har blivit större.

Under tisdagen meddelade finansminister Trygve Slagsvold Vedum att Norge vill öppna ett tullkontor på Svalbard, där det hittills inte har funnits något sådant och det i teorin har varit möjligt att kringgå sanktioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons