Annons

Norsk modell för miljöavgift på plastkassar

Miljö • Publicerad 5 juni 2019
Den norska miljöavgiften på plastkassar är en förebild för den svenska plast- och kemiindustrin. Arkivbild.
Den norska miljöavgiften på plastkassar är en förebild för den svenska plast- och kemiindustrin. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Plast- och kemiindustrin vill införa en miljöavgift på plastkassar. Åtgärden skulle kunna dra in runt en halv miljard kronor årligen – pengar avsedda för att underlätta användandet av återvunnen plast, minska nedskräpningen, fånga upp plast som redan spritts i naturen samt satsa mer på forskning.

Förebilden för den svenska branschföreningen Innovations- och kemiindustrierna (Ikem) är den norska ”Handelens Miljöfond” startad i augusti 2018, och som omfattar 90 procent av alla plastkassar som säljs i Norge.

Annons

En avgift på 50 öre per plastkasse har gett fonden över 300 miljoner norska kronor. Ett 70-tal miljöprojekt, bland annat insatser för att begränsa plastspridning till havet, har hittills fått 30 miljoner kronor av fonden, enligt Ikem.

I Sverige pågår förberedelser för att bilda av motsvarighet till ”Handelens Miljöfond”.

"I princip går det att kopiera den norska förebilden, och vi tror att det kommer att tas emot positivt av svenska konsumenter", säger Magnus Huss, förbundsdirektör på Ikem, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons