Annons

Norsk gränspolis kallar in hemvärnet

Den norska polisen kallar in hemvärnet för att utöka gränsbevakningen. Detta sedan den norska regeringen skärpt restriktionerna för dem som vill resa in i landet.
Coronaviruset • Publicerad 10 november 2020
Tull- och polis kontrollerar riksgränsen mot Sverige vid Magnor i Norge. Arkivbild.
Tull- och polis kontrollerar riksgränsen mot Sverige vid Magnor i Norge. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Den norska gränspolisen tar nu åter igen hjälp av hemvärnet för att utöka bevakningen längs landgränsen under dygnets alla timmar. Under måndagen skärpte nämligen Norge inreserestriktionerna, sedan smittspridningen i landet tagit fart.

– Vi på polisen har fortfarande yttersta ansvaret, men vi får hjälp med att utföra uppdraget. Därmed sparar vi på resurser som vi kan använda till våra vardagliga arbetsuppgifter, säger polisinspektör Tore Sparby, sektionschef för gränskontrollen i Trøndelag, till Östersundsposten.

Annons

Hemvärnet kommer primärt att utföra gränskontroller kvälls- och nattetid längs de största gränsövergångarna.

Enligt de nya reglerna måste inresande från ett rött land, där hela Sverige inräknas, visa upp ett negativt coronatest som är max 72 timmar gammalt. Om den inresande inte kan visa upp ett sådant riskerar den att avvisas. Även om man kan visa ett coronatest som uppfyller kraven väntar ändå tio dagars obligatorisk karantän i landet, enligt norska Utlendingsdirektoratet.

Tore Sparby säger till Östersundsposten att hemvärnets insats ska ses som en kortvarig lösning.

– Om vi ser att smittan går ner om en månad så lättar vi på bemanningen. Vi önskar ju att så många som möjligt ska få chansen att fira jul i år, säger han till tidningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons