Annons

Otrohetsaffär: Norges försvarsminister avgår

Statsministern säger att försvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) borde ha berättat innan han utsågs. Nu har Enoksen avgått sedan det framkommit att han 2005 hade en sexuell relation med en då 18-årig kvinna.
Norge • Publicerad 9 april 2022
Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) avgår.
Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) avgår.Foto: Javad Parsa/NTB Scanpix/TT

– Jag har i dag meddelat min partiledare Trygve Slagsvold Vedum, och statsminister Jonas Gahr Støre, att jag vill avgå som försvarsminister, säger Enoksen.

Centerpolitikern tillägger att det har varit en ära att få tjänstgöra som försvarsminister för Norge i en krävande tid.

Annons

Enoksen, som var gift när affären ägde rum, inledde relationen med den då 18-åriga kvinnan när hennes skolklass var på besök i riksdagen, där han satt som ledamot. De hade då träffats en gång tidigare.

"Annan lösning"

Affären pågick i flera månader. Den nu 67-årige Enoksen var då 50 år och blev samma höst olje- och energiminister i Jens Stoltenbergs rödgröna regering, skriver tidningen VG som pratat med kvinnan. Hon berättar att hon mått dåligt av relationen.

I dagboksanteckningar, sms, epostmeddelanden och läkarjournaler som VG tagit del av bekräftas kvinnans berättelse om affären.

I sin dagbok skrev hon att Enoksen var hennes "sexuella mentor", en term som försvarsministern bekräftar att de använde.

– Jag har gjort flera dåliga val och bedömningar, och kommer att ge en oreserverad ursäkt för att mitt agerande har gjort livet svårare för andra, säger Enoksen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) säger att han fick reda på händelsen under fredagskvällen. Enoksen borde ha berättat om relationen innan han tillträdde i höstas, vilket hade gjort att han inte hade fått jobbet, enligt statsministern.

– Jag anser att det hade lett till en annan lösning i oktober.

Inte förenligt med ministerroll

Statsministern accepterar försvarsministerns avskedsansökan.

– Jag tycker att det som framkommer i målet är av en karaktär som inte är förenligt med det förtroende som behövs för en minister, vilket jag förmedlat direkt till Enoksen. Därför är det rätt att han ber om ursäkt och säger upp sig, säger Støre.

Även partiledaren Trygve Slagsvold Vedum tycker det är nödvändigt att Enoksen avgår.

– En människa är mer än sina individuella handlingar, men det som framkommit är inte förenligt med det förtroende som behövs för att kunna fortsätta i ministerrollen, säger Sp-ledaren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons