Annons

Norge: Utred uppgifter om ukrainska krigsbrott

En video som har publicerats i sociala medier uppges visa ukrainska soldater som dödar ryska tillfångatagna soldater nära Ukrainas huvudstad Kiev.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt anser att uppgifterna måste tas upp med Ukraina.
Ukraina • Publicerad 7 april 2022
En invånare i Dmytrivka tittar på ryska stridsfordon den 2 april.
En invånare i Dmytrivka tittar på ryska stridsfordon den 2 april.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

– Det här är något som måste tas upp, för i ett krig gäller lagar och regler oavsett. Om vilken typ av mål som är legitima och hur man behandlar krigsfångar. Det är helt grundläggande för alla parter, säger Anniken Huitfeldt med anledning av videon, rapporterar NTB.

Enligt Genèvekonventionen ska stridande som har sårats och inte längre strider aktivt, krigsfångar och civilbefolkningen skyddas av krigets lagar.

Soldat skjuts

Annons

Videon har verifierats av The New York Times och har filmats på en väg utanför byn Dmytrivka inte långt från Butja.

– Han lever fortfarande. Filma de här plundrarna. Titta, han lever fortfarande, han kippar efter andan, säger en man i videon enligt tidningen.

På filmen syns samtidigt en skadad rysk soldat som fortfarande andas. Han skjuts med två skott, sedan ett till.

Minst en av de ryska soldaterna i filmen ligger död bredvid med bakbundna händer.

Enligt uppgifterna tros dödandet ha skett efter ett ukrainskt bakhåll på en rysk kolonn i slutet av mars, då ryska soldater drog sig tillbaka från små städer utanför Kiev.

Djupt känslosam

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba lovar att undersöka de uppgifter som finns om ihjälskjutandet av en rysk krigsfånge. Samtidigt blir han djupt känslosam när han pratar om de övergrepp som gjorts från den ryska sidan.

– Det finns saker som inte går att förstå. Ni förstår inte hur det känns att tala med en från Butja som berättar hur hon våldtogs fyra dagar i rad och sedan togs direkt in för psykiatrisk vård när hon kom till Kiev. Ni förstår inte hur det känns när ryska soldater våldtar barn, säger Kuleba vid ett besök i Bryssel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons