Annons

Norge och Danmark ger Ukraina artilleripjäser

Ukraina • Publicerad 2 oktober 2022
I juli beställde Ukraina 100 artilleripjäser av typen Panzerhaubitze 2000 från tyska försvarskoncernen Krauss-Maffei Wegmann. På bilden syns en Panzerhaubitze 2000 som ägs av svenska försvaret. Nu ska Ukraina få det slovakiska artillerisystemet Zuzana-2. Arkivbild.
I juli beställde Ukraina 100 artilleripjäser av typen Panzerhaubitze 2000 från tyska försvarskoncernen Krauss-Maffei Wegmann. På bilden syns en Panzerhaubitze 2000 som ägs av svenska försvaret. Nu ska Ukraina få det slovakiska artillerisystemet Zuzana-2. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Norge, Danmark och Tyskland ska köpa in 16 artilleripjäser från den slovakiska försvarsindustrin, och därefter donera dem direkt till Ukraina, rapporterar flera medier.

Artillerisystemet av typen Zuzana-2 ska levereras till landet under nästa år, till en sammanlagd kostnad av 92 miljoner euro (motsvarande 1 miljard kronor), enligt Tysklands regering, rapporterar AP som hänvisar till tyska ARD.

Annons

– De är i stort behov av det i sin försvarskamp mot Ryssland, säger Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram till norska TV2.

– Fördelen är att det blir nya moderna pjäser, och vi har behov av att köpa mer från försvarsindustrin, helt enkelt därför att vi själva har mindre på lager som vi kan skänka, säger Arild Gram.

De tre länderna delar jämnt på kostnaden.

Ukraina har länge efterlyst ytterligare artillerisystem i kriget mot Ryssland, som i stor utsträckning använder artilleribeskjutning i sin krigföring.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons