Annons

Nordkorea riktar hård kritik mot IAEA

Nordkorea riktar hård kritik mot Internationella atomenergiorganet (IAEA) för att ha gett klartecken till att släppa ut kylvatten från reaktorerna från det förstörda kärnkraftverket Fukushima i Japan.
Nordkorea • Publicerad 9 juli 2023
Nordkorea riktar hård kritik mot IAEA för att ha gett klartecken till att släppa ut kylvatten från reaktorerna från det förstörda kärnkraftverket Fukushima i Japan. Arkivbild.
Nordkorea riktar hård kritik mot IAEA för att ha gett klartecken till att släppa ut kylvatten från reaktorerna från det förstörda kärnkraftverket Fukushima i Japan. Arkivbild.Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/TT

Japans omstridda plan har väckt oro i grannländerna, och bland annat lett till att Kina förbjudit import av vissa matvaror och protester har utlösts i Sydkorea.

En tjänsteman från Pyongyangs miljöskyddsdepartement hävdar att kylvattnet från Fukushima kommer att ha en "dödligt negativ inverkan på människors liv och säkerhet och ekologiska miljö", skriver Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Annons

"Det anmärkningsvärda är IAEA:s orimliga beteende när man aktivt underlättar Japans planerade utsläpp av kärnkraftsförorenat vatten – vilket är ofattbart", säger tjänstemannen i ett uttalande.

IAEA gav förra veckan slutligt klartecken till att släppa ut kylvatten från reaktorerna från det förstörda kärnkraftverket Fukushima i Japan.

Enligt IAEA är planen i sin ordning och vid ett besök i Japan i samband med att beskedet lämnades lovade också chefen för FN-organet, Rafael Grossi, att ett permanent kansli kommer att inrättas för att granska utsläppet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons