Annons

Nordkorea på bordet under Moons Sverigebesök

Frågan om Nordkorea är den mest pressande när den sydkoreanska presidenten Moon Jae-In kommer till Sverige på statsbesök. Handeln mellan Asiens fjärde största ekonomi och Sverige lär också komma upp under besöket. Plus svensk välfärdspolitik.
Sydkoreabesök • Publicerad 13 juni 2019
Sydkoreas president Moon Jae-In träffar Finlands premiärminister Antti Rinne i Helsingfors innan han reser vidare till bland annat Stockholm.
Sydkoreas president Moon Jae-In träffar Finlands premiärminister Antti Rinne i Helsingfors innan han reser vidare till bland annat Stockholm.Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

Statsbesöket inleds på fredagen och på lördag kommer Moon, president sedan två år, och statsminister Stefan Löfven (S) att hålla överläggningar. För Sydkorea är relationen till Sverige intressant eftersom Sverige har förhållandevis goda förbindelser till den lynniga grannen Nordkorea. Vid vapenstilleståndet som avslutade Koreakriget utsågs Sverige till ett av de länder som skulle övervaka gränsen mellan syd och nord, vilket man gör än i dag. Sverige har också haft en roll i att facilitera de samtal som skett mellan Washington och Pyongyang.

Det, tillsammans med omvärldens allmänna oro över den slutna diktaturens kärnvapenprogram, gör att Nordkorea kommer att vara ett av ämnena som diskuteras under Sydkoreas Sverigebesök, tror Asienkännaren Björn Jerdén.

Satsat på fred

Annons

– Regeringen Moon har satsat mycket på att få till en förändring i relationerna på Koreahalvön, säger Jerdén som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Förhoppningarna kring sänkta spänningar och därmed ett minskat kärnvapenhot från Nordkorea ökade i samband med att förhandlingarna mellan USA och Nordkorea flyttade till högsta ort.

– Men de förhoppningarna har inte infriats och det sätter Sydkorea i ett väldigt besvärligt läge, säger Jerdén.

EU och även Sverige blir då än viktigare som stöd för Seouls strävanden, både diplomatiskt och ekonomiskt. Men Sveriges och Sydkoreas relation har länge varit bra och vuxit i takt med att Sydkoreas ekonomi blivit allt starkare.

Viktig handelspartner

Det finns också en hel del likheter mellan Sverige och Sydkorea. Båda är exportberoende ekonomier, vilket ger gemensamma intressen i att säkra goda villkor för internationell handel.

– Där finns det väldigt mycket utbyte att göra, säger Johan Chun, landchef för Business Sweden i Seoul.

Sannolikt kommer EU:s nyligen uppdaterade handelsavtal med Sydkorea att komma upp under mötena i Stockholm. Sydkorea var det första asiatiska land som EU slöt ett gemensamt handelsavtal med och enligt regeringens analyser har avtalet varit viktigt för Sverige. I dag är Sydkorea Sveriges tredje viktigaste exportmarknad i Asien med industriutrustning, personbilar och lastbilar som bas. Men Sveriges handel med Sydkorea kan utökas, påpekar Johan Chun.

– Det skrivs massor i medierna om hotet från Nordkorea, men väldigt lite om alla affärsmöjligheter som finns i Sydkorea och vilket välutvecklat land det är, säger han.

För att råda bot på det kommer, bredvid höjdarmötena, svenska och koreanska småbolag och start-ups att mötas i Stockholm.

Föräldraledighet intressant

Det är inte bara i fråga om ekonomi som Sverige och Sydkorea har beröringspunkter. President Moon, som Björn Jerdén beskriver som en politiker till vänster på Sydkoreas politiska skala, driver inrikespolitiskt på för välfärdsreformer. Bland annat har hans regering skjutit till pengar för att få sydkoreanska pappor att ta föräldraledigt och lyckats öka andelen något. Men landet tampas fortfarande med födelsetal som rasar i rekordtakt.

Annons

– Den skandinaviska välfärdsmodellen är en sådan sak som koreanerna är intresserade av och som man från svensk sida gärna vill skylta med och sälja till omvärlden, säger Björn Jerdén.

Statsbesöket är en del av en turné i Norden där den sydkoreanska delegationen också besöker Finland och Norge.

Moa Kärnstrand/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons