Annons

Nordkorea: Inga ryska vapenaffärer

Nordkorea • Publicerad 8 november 2022
Det var i förra veckan som John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, anklagade Nordkorea för att förse Ryssland med ammunition. Arkivbild.
Det var i förra veckan som John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, anklagade Nordkorea för att förse Ryssland med ammunition. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP

Nordkorea tillbakavisar de amerikanska anklagelserna om att landet förser Ryssland med ammunition för bland annat artilleripjäser. Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det var i tisdags som John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, uppgav att Nordkorea försöker maskera vapenexporten genom att hävda att den är ämnad för länder i Afrika och Mellanöstern. Han sade då att det rör sig om "avsevärda mängder" ammunition, utan att precisera sig närmare.

Annons

Nordkorea avvisar USA:s anklagelser som grundlösa, enligt KCNA. Ett uttalande från försvarsdepartementet hävdar att Nordkorea aldrig gjort vapenaffärer med Ryssland och att man inte heller planerar några.

I september uppgav USA att Ryssland då var på väg att köpa raketer och annan militär materiel från Nordkorea.

I juli erkände Nordkorea formellt de två så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i Ukraina, som utropades av ryskstödda separatister med nära band till Moskva i samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons