Annons

Nordkorea bekräftar robottester

Nordkorea bekräftar från officiellt håll att landet provskjutit raketer mot Japanska havet. Landets diktator Kim Jong-Un säger i ett uttalande att fred och säkerhet bara kan uppnås genom styrka.
Nordkorea • Publicerad 5 maj 2019
En tv på Seouls centralstation i Sydkorea visar bilder från den nordkoreanska robotövningen.
En tv på Seouls centralstation i Sydkorea visar bilder från den nordkoreanska robotövningen.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Efter närmare ett dygns rapportering i väst skickade den statliga nyhetsbyrån KCNA ut ett meddelande om att provskjutningarna gällde långdistansraketer.

"Syftet med övningen var att uppskatta och undersöka förmågan och precisionen för avfyrningsramper för högkalibriga långdistansraketer och taktiska målsökande vapen i frontlinjen", skriver KCNA, som även uppger att landets ledare Kim Jong-Un personligen övervakat testerna.

Styrkeuppvisning

Annons

Bilder publicerade i nordkoreansk media visar en bister Kim Jong-Un med kikaren i ett fast grepp medan han observerar uppskjutningen. Landets statliga nyhetsbyrå KCNA uppger att diktatorn påmint sina soldater om att "äkta fred och säkerhet" bara kan säkras och uppnås genom styrka.

I ett uttalande underströk Kim Jong-Un behovet av att "stärka stridskraften för att stärka den politiska suveräniteten och den ekonomiska självförsörjningen" i en tid när landet hotas.

Väcker reaktioner

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterade under lördagen att Nordkorea avfyrat ett antal kortdistansrobotar, robotavfyrningar som är de första från nordkoreanskt håll sedan 2017.

Manövern har väckt reaktioner över stora delar av världen. USA:s utrikesdepartement har dock inte velat uttala sig, utan hänvisar till president Donald Trumps meddelande på Twitter, där han skriver att han tror att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "förstår Nordkoreas stora ekonomiska potential" och inte kommer att göra något som äventyrar denna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons