Annons

Nordkorea avfyrar nya robotar

Nordkorea har för andra gången den här veckan utfört robottest.
Nordkoreanska stridsplan flög därefter nära gränsen till Sydkorea.
Nordkorea • Publicerad 6 oktober 2022
En nordkoreansk flagga vajar i gränsområdet mellan Nord- och Sydkorea. Arkivbild.
En nordkoreansk flagga vajar i gränsområdet mellan Nord- och Sydkorea. Arkivbild.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Den militära upptrappningen på Koreahalvön tog ytterligare en vändning på torsdagen. Nordkorea avfyrade två robotar mot Japanska havet österut. Robotarna avfyrades med 22 minuters mellanrum.

Då hade USA omdirigerat ett hangarfartyg till närområdet, som svar på Nordkoreas tidigare robotskjutningar, i tisdags. Då avfyrade Nordkorea en robot som flög över Japan, för första gången på fem år.

Annons

Sydkorea och USA svarade också med att avfyra robotar efter tisdagens nordkoreanska provokation.

Tolv plan i formation

Eskaleringen på torsdagen var tydlig när tolv nordkoreanska stridsplan flög i formation nära gränsen till Sydkorea, och den sydkoreanska militären sade att det rörde sig om åtta jaktplan och fyra bombplan.

– Planen genomförde en formationsflygning norr om det interkoreanska luftrummet och vi tror att de genomförde skjutövningar från luft mot mark, säger den sydkoreanska militärens befälhavare.

Sydkorea svarade med att flyga 30 stridsplan utefter gränsen.

Den senaste händelsen följde efter robotskjutningarna som bekräftades även av Japan. Försvarsminister Yasukazu Hama säger att de två robotarna på torsdagen flög 350–800 kilometer innan de slog ned i vattnet, utanför Japans ekonomiska zon. Som högst flög de på en höjd av 50–100 kilometer över havet.

Oenighet i säkerhetsrådet

Utvecklingen togs upp i FN:s säkerhetsråd i ett krismöte, men rådet kunde inte omedelbart enas om åtgärder mot Nordkorea.

Under mötet argumenterade Ryssland och Kina för att de USA-ledda militärövningarna i regionen tvingat Nordkorea att agera. USA och västländer i rådet sade att oenigheten i säkerhetsrådet innebär att Nordkorea vågar genomföra robotuppskjutningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons