Annons

Nordiska länder stärker katastrofsamarbete

Konsekvenserna av klimatförändringarna kan i framtiden bli för svåra att hantera på egen hand.
Därför lovar nu Nordens beredskapsmyndigheter att hjälpa varandra när trycket vid olika katastrofer blir för hårt.
Klimat • Publicerad 6 februari 2020
Generaldirektörerna från beredskapsmyndigheterna i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge träffades på ett gemensamt möte i Köpenhamn. Där enades man om att förstärka det nordiska beredskapssamarbetet.
Generaldirektörerna från beredskapsmyndigheterna i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge träffades på ett gemensamt möte i Köpenhamn. Där enades man om att förstärka det nordiska beredskapssamarbetet.Foto: MSB
Dan Eliasson, generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Arkivbild.
Dan Eliasson, generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Generaldirektörerna från beredskapsmyndigheterna i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge har vid ett möte i Köpenhamn skrivit en gemensam avsiktsförklaring, och enats om att stärka det samarbetet.

– Vi knyter ihop de nordiska länderna ännu mer genom att träna ihop och använda samma metoder när vi till exempel angriper skogsbränder. Vi ska hjälpa varandra när vi får det riktigt besvärligt och ska vi jobba ihop måste vi också förstå varandra och arbeta på liknande sätt, säger Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Annons

Samarbetet ses som en nödvändighet på grund av pågående klimatförändringar, och kommer att ha särskilt fokus på hantering av extrema väderhändelser som skogsbränder, torka och översvämningar.

– För oss som jobbar med beredskap är det här ett stort och viktigt steg. Det är ett resultat av skogsbränderna 2018, då vi insåg att vi var för svaga för att bekämpa bränderna på egen hand.

Sverige har presenterat vilka resurser som MSB kan bidra med.

– Vi har helikoptrar, flygplan och skogsbrandsdepåer. Samarbetet gör att vi kan hjälpa till med våra resurser, men vi får också tillgång till de andra ländernas utrustning, personal och kunskaper. Danmark och Norge hjälpte till exempel till med brandfordon, helikoptrar och personal under skogsbränderna 2018, säger Dan Eliasson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons