Annons

Nödläge i Somalia när gräshoppor svärmar in

Somalia har utlyst nationellt nödläge på grund av ökengräshoppor i stora svärmar som slår hårt mot mattillgången i ett av världens fattigaste och mest sårbara områden.
Somalia • Publicerad 2 februari 2020
Stora svärmar med gräshoppor ställer till i Somalia. Arkivbild.
Stora svärmar med gräshoppor ställer till i Somalia. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

"Jordbruksdepartementet har utlyst nationellt nödläge som följd av den pågående gräshoppsinvasionen, som utgör ett stort hot mot den sårbara matförsörjningen i Somalia", skriver departementet i ett uttalande.

Departementet slår fast att tillgången på mat är hotad för både människor och boskap. Svärmarna är ovanligt stora och äter därför stora mängder grödor och foder.

Annons

Ökengräshoppor lever vanligtvis ensamma liv till dess att en kombination av olika omständigheter får dem att föröka sig och bilda stora svärmar som lämnar förödelse efter sig.

Enligt experter är de stora mängderna gräshoppor en följd av extrema väderväxlingar. Somalia är det första landet i regionen att utlysa nödläge och syftet med beslutet är att trappa upp insatserna mot de hungriga insekterna.

Svärmarna började i östra Etiopien och norra Somalia och har sedan rört sig genom regionen. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) säger att situationen är "den värsta på 25 år" på Afrikas horn.

Regionen drabbades av sex stora invasioner av gräshoppor under 1900-talet. Den senaste var 2003–2005.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons