Annons

Nödhjälp till Indien när covidsmittan skenar

Indien har passerat den oönskade gränsen 20 miljoner covidfall. Över 222 000 människor med virussjukdomen har mist livet.
Akut brist på medicinsk utrustning kräver dagliga dödsoffer. Sverige förbereder en möjlig sändning av syrgaskoncentratorer.
Indien • Publicerad 4 maj 2021
Anhöriga till covidpatienter vakar utanför ett statligt sjukhus i Chamarajanagar i delstaten Karnataka.
Anhöriga till covidpatienter vakar utanför ett statligt sjukhus i Chamarajanagar i delstaten Karnataka.Foto: AP/TT

De senaste dygnet registrerades omkring 350 000 nya fall och 3 400 människor dog, enligt uppgifter från landets hälsodepartement. Mörkertalet tros dock vara stort, hälsoexperter varnar för att siffrorna kan vara betydligt högre, skriver nyhetsbyrån AFP.

Antaganden om klart högre dödssiffror bygger bland annat på vittnesmål om massbegravningar, köer till krematorier och städer som inte längre har begravningsplatser för de döda, rapporterar brittiska BBC.

Samordnade sändningar

Annons

Den akuta bristen på syrgasutrustning är fortfarande uppenbar på många sjukhus, trots internationella löften och insatser med hjälpsändningar.

Sverige fick en förfrågan den 24 april genom EU:s civilskyddsmekanism (ERCC) om stöd med bland annat ventilatorer och läkemedel. Från svensk sida kunde man erbjuda 120 ventilatorer

I samordningen mellan ERCC och Indien återkom indiska myndigheter med att behovet främst rör så kallade syrgaskoncentratorer. Dessa sätts in för att hjälpa sjuka att andas om patienten inte måste läggas in i ventilator.

Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppdaterar kravspecifikationer och diskuterar eventuell samtransport med till exempel Finland, enligt Patrik Jansson, enhetschef på enheten för kompetensförsörjning på MSB:s operativa avdelning.

Snart besked

Han säger att ett besked kan komma de närmaste dagarna.

Många länder stämmer av Indiens behov och försöker samordna sändningar för att maximera effektiviteten i hjälpsändningarna.

Storbritannien har, enligt premiärminister Boris Johnson utlovat sammanlagt 1 200 ventilatorer, 495 syrgaskoncentratorer, samt ytterligare syrgasutrustning.

Indien har de senaste veckorna tampats med en kraftig andra våg av coronaviruset; sedan slutet av mars har åtta miljoner nya fall registrerats. Sjukhus har slagit larm om platsbrist och på många ställen saknas syrgas och respiratorer helt.

Antalet nya fall på dygnsbasis har mattats av något de senaste dagarna, från toppen på 402 000 fall i fredags. Det är dock för tidigt att säga om det är en reell smittominskning eller om det beror på att testkapaciteten varierar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons