Annons

Nobelfesten gör comeback med fler pristagare

Pandemin har satt stopp för det stora firandet två år i rad. Nu gör Nobelfesten comeback och fler pristagare än tidigare kan komma att inta Blå hallen i december.
Det kräver vissa omprioriteringar när det kommer till övriga inbjudna.
Nobel • Publicerad 3 oktober 2022
De två senaste åren har den traditionsenliga banketten med ett fullsatt Blå hallen i Stockholms stadshus varit inställd till följd av pandemin. Här från firandet 2017.
De två senaste åren har den traditionsenliga banketten med ett fullsatt Blå hallen i Stockholms stadshus varit inställd till följd av pandemin. Här från firandet 2017.Foto: Jonas Ekströmer/TT
"Det är en viktig fest för vetenskap och för kultur", säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen om det stundande Nobelfirandet. Arkivbild.
"Det är en viktig fest för vetenskap och för kultur", säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen om det stundande Nobelfirandet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det blev ett annorlunda firande i Alfred Nobels anda både 2020 och 2021. Varken ett fullsatt Konserthuset i Stockholm eller bankett i stadshuset.

2022 blir dock mer som vanligt och i våras fattade Nobelstiftelsen beslut att även bjuda in tidigare pristagare som på grund av pandemin missade festligheterna.

Annons

– Att komma till Stockholm är en upplevelse som vi inte vill ta ifrån 2020- och 2021 års pristagare och därför bjuder vi in dem, säger Vidar Helgesen.

"Viktigare än någonsin"

I veckan tillkännages årets pristagare och först ut är Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Helgesen är glad att man återigen kan fira insatser inom vetenskap och kultur i lite större skala.

– I den tid vi lever i nu med krig i Europa, misstro mot vetenskap och attacker mot demokrati, kultur och mänskliga rättigheter så känns det viktigare än någonsin att lyfta fram vetenskapliga, litterära och humanitära insatser som inspirerar och ger hopp för framtiden, säger Vidar Helgesen.

I och med att fler pristagare väntas till både Konserthuset och Blå hallen, festsalen för banketten, och att samtliga pristagare får ta med sig ett antal gäster, behöver man göra vissa justeringar när det kommer till inbjudningarna.

– Det betyder att alla andra grupper av gäster får förvänta sig att deras kvoter blir mindre. Det blir kanske någon som blir besviken, säger han och betonar:

– Men jag vill understryka att det här ju är för pristagarna och att det är dem vi ska fira.

Jobbar på bordsplacering

Det blir även några färre platser än vad det vanligtvis brukar vara på banketten, meddelar Nobelstiftelsens vd.

Kommer man då få plats med alla pristagare som traditionellt sitter vid honnörsbordet tillsammans med bland andra kungen och drottningen? Finns det extra iläggsskivor? Vem får maka på sig? Stiftelsen jobbar på hur man ska lösa det här, säger Vidar Helgesen. Bordsplaceringen brukar tillkännages strax innan banketten i december.

– Vi jobbar med utgångspunkten att alla pristagare ska känna sig hedrade och firade.

Årets Nobelpris tillkännages mellan den 3 och 10 oktober. Prisutdelningen sker som vanligt på Alfred Nobels dödsdag, 10 december.

Annons

Fakta: USA i topp

De första Nobelprisen delades ut 1901. Institutionerna med flest Nobelpristagare är University of California, USA, Harvard University, USA, Stanford University, USA, Massachusetts Institute of Technology, USA, University of Chicago, USA, California Institute of Technology, USA, samt University of Cambridge, Storbritannien.

Fyra personer har fått priset två gånger: Marie Curie (fysik 1903, kemi 1911), Linus Pauling (kemi 1954, fred 1962), John Bardeen (fysik 1956 och 1972), Frederick Sanger (kemi 1958 och 1980).

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har tagit emot Nobels fredspris tre gånger (1917, 1944 och 1963, då tillsammans med Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen). Dess grundare, Henry Dunant, fick även priset 1901 då fredspriset delades ut för första gången.

FN:s flyktingorgan UNHCR har fått fredspriset två gånger (1954 och 1981).

Källa: Nobelstiftelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons