Annons

NMR-anhängare åtalas efter nazistmarsch

Hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Nu väcks åtal mot 17 män med koppling till Nordiska motståndsrörelsen efter deras marsch under Bokmässan i Göteborg i fjol. Samtliga nekar till brott.
Göteborg • Publicerad 4 oktober 2018
Deltagare i Nordiska motståndsrörelsens demonstration konfronteras av kravallpoliser i samband med händelserna som åtalet om våldsamt upplopp handlar om, den 30 september 2017.
Deltagare i Nordiska motståndsrörelsens demonstration konfronteras av kravallpoliser i samband med händelserna som åtalet om våldsamt upplopp handlar om, den 30 september 2017.Foto: Adam Ihse/TT

Den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration sista lördagen i september förra året omgavs av ett mycket stort polispådrag.

Demonstranterna samlades på en parkering i södra Göteborg för att gemensamt gå till platsen där den tillståndsgivna demonstrationen skulle börja, vid Scandinavium inte långt från den pågående Bokmässan. NMR hade ansökt om att få starta vid mässan, men fått nej i domstolsbeslut.

Annons

Demonstranterna kom dock aldrig fram till sin tänkta startplats. Marschen stannade upp vid Liseberg, där demonstranterna i strid med polisens instruktion försökte ta vägen förbi Bokmässan till startplatsen. Polisen bedömde sedan att marschen inte kunde fortsätta, bland annat för att det fanns tusentals motdemonstranter på gatorna.

NMR hade i första hand önskat att få tåga till Götaplatsen, eller Gustaf Adolfs torg. I stället kom de att hålla sitt möte utanför en Ica-butik vid Liseberg.

Händelserna som kammaråklagare Jonas Martinsson nu väcker åtal för med rubriken våldsamt upplopp skedde där omkring 16-tiden på eftermiddagen. Vid ett tillfälle gick NMR-demonstranter med höjda sköldar mot journalister, som trycktes mot en polisbuss. Den åklagarledda utredningen om händelserna startade efter granskning av filmer och personer åtalas för det misstänkta brottet.

Brottet hets mot folkgrupp, som 16 personer misstänks för, pågick enligt åklagaren under en längre tid på demonstrationsdagen.

Flera andra rättsprocesser pågår, eller har pågått, om olika händelser under dagen i Göteborg den 30 september ifjol.

En ledande medlem i Nordiska motståndsrörelsen har dömts till 50 dagsböter för ohörsamhet och våldsamt motstånd mot ordningsmakten. Sex personer med koppling till NMR anklagas i separata åtal för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Elva personer som befann sig bland de till största delen fredliga motdemonstranterna har dömts för bland annat våldsamt upplopp, som mest till nio månaders fängelse.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons