Annons

Nissan stämmer Ghosn på mångmiljonbelopp

Ekonomi • Publicerad 12 februari 2020
Carlos Ghosn misstänks för omfattande ekonomiskt fiffel under sin tid hos Nissan. Arkivbild.
Carlos Ghosn misstänks för omfattande ekonomiskt fiffel under sin tid hos Nissan. Arkivbild.Foto: Meika Fujio/AP/TT

Biltillverkaren Nissan Motor stämmer den före detta ordföranden Carlos Ghosn på tio miljarder yen, motsvarande runt 875 miljoner kronor. Den tidigare Renault- och Nissan-höjdaren Ghosn misstänks bland annat för att ha mörkat inkomster i redovisningen, dumpat dåliga värdepappersaffärer på sin arbetsgivare under finanskrisen och missbrukat pengar som tillhörde Nissan.

Carlos Ghosn som nekar till anklagelserna befinner sig i Libanon efter att han lyckades fly från sin husarrest i Japan i december. Han är medborgare i Libanon, Frankrike och Brasilien. Ghosn har riktat skarp kritik mot det japanska rättssystemet som han anser bryter mot mänskliga rättigheter.

Annons

Nissan räknar med att stämningsbeloppet kan öka på grund av böter från myndigheter som kan drabba bolaget till följd av Ghosns agerande.

Nissan uppger också att det kan bli tal om en separat stämning som gäller uttalanden Ghosn gjort i samband med en presskonferens i Libanons huvudstad Beirut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons