Annons

Nissan sänker vinstprognos

Ekonomi • Publicerad 13 februari 2020
Nissan har justerat ned sin prognos för rörelseresultatet för 2020. Arkivbild.
Nissan har justerat ned sin prognos för rörelseresultatet för 2020. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Nissan sänker vinstprognosen för 2020. Nu räknar den japanska biltillverkaren med ett rörelseresultat på 85 miljarder yen, motsvarande cirka 7,5 miljarder kronor, i år. Det innebär en sänkning av prognosen med 43 procent.

Skandalen kring den före detta vd och styrelseordföranden Carlos Ghosn, som misstänks för ekonomiska oegentligheter, har varit ett hårt slag mot bolaget där den nya ledningen kämpar med att få styrsel på koncernen.

Annons

Nissan har noterat en nedgång i bilförsäljningen och det minskande resultatet har redan lett till planer på uppsägningar och fabriksstängningar.

– Vi gör framsteg, men försäljningsvolymerna har varit svaga så vi behöver större omstruktureringsåtgärder än tidigare planerat, säger Makoto Uchida, vd för Nissan sedan september i fjol.

Prognossänkningen kommer efter det att bolaget redovisat en nettoförlust på 26,1 miljarder yen, motsvarande drygt 2 miljarder kronor för perioden oktober till december, tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons