Annons

Nischmedier till regeringen: Glöm inte oss

Ekonomi • Publicerad 5 juni 2023
Företrädare för tolv olika samhällspolitiska tidningar har gått ihop i ett öppet brev där de kritiserar mediestödsutredningen. Arkivbild.
Företrädare för tolv olika samhällspolitiska tidningar har gått ihop i ett öppet brev där de kritiserar mediestödsutredningen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Företrädare för tolv olika samhällspolitiska tidningar går samman i ett öppet brev till regeringen där de kritiserar ett utredningsförslag till nytt mediestöd.

"Nästan allt stöd föreslås gå till lokaltidningar", skriver chefredaktörer för bland andra Dagens ETC, Syre och Flamman. De menar att detta kommer att "omöjliggöra fortsatt utgivning av flera små och medelstora rikstäckande nyhets- och samhällspolitiska nischtidningar".

Annons

"En av våra tidningar skulle få sitt mediestöd sänkt från 5 till 3 miljoner kronor/år. Det gör fortsatt utgivning i praktiken omöjlig", skriver de.

Mediestödsutredningen, som leddes av Mats Svegfors, har bland annat föreslagit att ett krav för att en tidning ska få stöd är att den ska vara ett "allmänt nyhetsmedium" med en "allsidig" nyhetsförmedling.

De skrivningarna riskerar att diskvalificera flera tidningar som beviljas mediestöd i dag, enligt brevskrivarna, som menar att "en mångfald av olika medier är av stor vikt för en levande demokrati".

Regeringen ska lämna en proposition om den nya mediestödslagen under denna månad, och den föreslås träda i kraft den 1 juni nästa år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons