Annons

Negativa elpriser över hela Sverige

Efter en vinter med bitvis rekordhöga elpriser ser det nu ut att vända. I natt kan svenskarna till och med få betalt för att använda el för första gången i år.
Ekonomi • Publicerad 4 april 2021
Natt till måndag finns det pengar att spara för den som planerar sin elförbrukning smart. Mellan klockan 01.00 och 06.00 kommer elpriset att vara negativt. Arkivbild.Foto: Christian Charisius/AP

Natten mot måndag mellan klockan 1.00–6.00 kommer elpriset att vara negativt, som lägst står det mellan kl 2.00–3.00 då taxan landar på minus 1,5 öre.

Anledningen är enligt det digitala elbolaget Tibber starka vindar som ger ett överflöd av vindkraftsproduktion i kombination med låg efterfrågan.

Annons

– Påsken innebär låg aktivitet inom industrin och andra kommersiella verksamheter. Dessutom är det inte är särskilt kallt ute vilket sammantaget gynnar konsumenten, säger Tibbers vd Edgeir Vårdal Aksnes.

Nyckfull energikälla

Negativa priser i Sverige är relativt ovanliga men förväntas öka ju mer förnybar el som kommer in i elsystemet. Den mest variabla faktorn när det kommer till tillgång av energi i Norden är vind.

Vindkraftkapaciteten har ökat kraftigt – och vinden kan ju inte kontrolleras. Blåser det så blåser det, vilket kan ge större utbud än efterfrågan och därmed påverka priset.

– De stora vinnarna när vi får negativa elpriser är de som har timprisavtal. Mellan 01.00-06.00 kan de i princip ladda sin elbil gratis så det finns pengar att spara för den som planerar sin elförbrukning smart, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

Smart teknik

Att konsumera el under timmarna med negativa elpriser hjälper dessutom till att hålla Sveriges elnät i balans genom att förbruka “överflödet” av el.

TT: Börjar marknaden för vindkraft att bli mättad?

– Nej, vad vi behöver är mer effekt. Elanvändningen ökar både i Sverige och i Nordeuropa. 60 procent av alla svenskar överväger exempelvis en elbil som sin nästa bil.

För att som konsument kunna planera sin elförbrukning finns numera olika smarta hjälpmedel på marknaden som exempelvis appar som kan styra både värmepumpar och elbilsladdare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons