Annons

Nederländska kungaparet på statsbesök

Kung Willem-Alexander och drottning Máxima av Nederländerna inledde på tisdagen ett tre dagar långt statsbesök i Sverige. På programmet står såväl återlämnandet av en skeppsklocka som rundabordssamtal.
Samhälle • Publicerad 11 oktober 2022
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kung Willem-Alexander och drottning Máxima åker kortege till kungliga slottet för högtidlig välkomstceremoni.Foto: Henrik Montgomery/TT
Drottning Silvia, kung Carl Gustaf, kung Willem-Alexander, drottning Máxima, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Daniel i stora gästvåningen på kungliga slottet. Kung Willem-Alexander är gudfar till prinsessan Estelle.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det nederländska kungaparet möttes av kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Arlanda medan kung Carl Gustaf och drottning Silvia väntade på gästerna vid hovstallet i centrala Stockholm. Tillsammans åkte de två kungaparen i kortege genom ett soligt Stockholm till kungliga slottet för lunch.

Men dessförinnan ägde den traditionella välkomstceremonin rum på borggården med militär pompa och ståt och tillfälle för riksdagens talmän och regeringen att hälsa gästerna välkomna.

Annons

På tisdagseftermiddagen står besök på Vasamuseet på programmet, ett besök som avslutas med att man från nederländsk sida återlämnar en skeppsklocka från örlogsfartyget Sophia Albertina, som förliste utanför ned nederländska kusten 1781.

På onsdagen väntar bland annat rundabordssamtal om näringslivsfrågor, besök i Värtahamnen och Karolinska institutet.

Statsbesökets tredje och sista dag äger rum i Göteborg, med besök på Lindholmen Science Park och Volvo AB.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons