Annons

Nederländerna: Räntefritt halvår för småföretag

De nederländska storbankerna, inklusive ING Group och ABN Amro, kommer att erbjuda alla småföretag ett halvår utan räntebetalningar, enligt landets bankförening.
Ekonomi • Publicerad 19 mars 2020
Storbanken ABN Amro och dess nederländska konkurrenter erbjuder räntefritt halvår för nederländska småföretagare. Arkivbild.
Storbanken ABN Amro och dess nederländska konkurrenter erbjuder räntefritt halvår för nederländska småföretagare. Arkivbild.Foto: Peter Dejong AP/TT

Åtgärderna rör alla företagslån på upp till 2,5 miljoner euro (motsvarande 28 miljoner kronor).

"För företag med större lån kommer bankerna att följa utvecklingen", skriver bankföreningen.

Annons

För storbanken ABN Amro, med den nederländska staten som storägare, handlar det om totalt 55 000 företagslån där nu amorteringskrav för det närmaste halvåret stoppas.

– Vi vill erbjuda snabbt stöd, säger ABN Amros vd Kees van Dijkhuizen.

De uppskjutna räntebetalningarna ska enligt planen betalas i ett senare skede.

Enligt ABN Amro kan även hushåll ansöka om uppskov med räntebetalningar på tre månader på bolån. Det pågår även planer på att erbjuda räntekredit även till privatpersoner.

Den nederländska regeringen har sedan tidigare lanserat ett program med stödåtgärder för att hantera de ekonomiska effekterna av coronapandemin, bland annat i form av extra arbetslöshetsstöd och bistånd till permitterad personal och stöd på motsvarande 230 miljarder kronor till företag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons