Annons

Naturleder kan tvingas stänga

Politik • Publicerad 25 september 2023
Naturvårdsverket varnar för att vandringsleder kan tvingas stänga när regeringens anslag inte räcker till. Arkivbild.
Naturvårdsverket varnar för att vandringsleder kan tvingas stänga när regeringens anslag inte räcker till. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt Naturvårdsverket kan slitna vandringsleder behöva stängas på grund av pengabrist, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I nästa års budget skjuter regeringen till 1,2 miljarder kronor för ändamålet, vilket är mer än för innevarande år. Men Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket, säger att det är långt ifrån vad som behövs.

Annons

– Vi hade begärt en rejäl förstärkning av det samlade anslaget, i grova drag en fördubbling, för att klara målen för alla skyddade områden, säger han till radion.

Enligt Risinger ska pengarna räcka till bland annat rovdjursförvaltning, att ersätta lantbrukare som vårdar blomrika betesmarker och att stoppa illegal handel med utrotningshotade arter.

En stor del av anslaget är öronmärkt till våtmarker och till att bekämpa invasiva arter.

Samtidigt är många vandringsleder eftersatta och är de i dåligt skick kan de tvingas stänga, säger Risinger.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons