Annons

Natochefen inte oroad: Det tar lite tid

Natochefen Jens Stoltenberg är inte oroad över att Turkiets godkännande av Sveriges medlemskap i Nato kan dröja till oktober.
– Det är normalt, säger Stoltenberg i en TT-intervju.
Nato • Publicerad 13 juli 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid veckans Natomöte i Vilnius.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid veckans Natomöte i Vilnius.Foto: Henrik Montgomery/TT

Hemkommen till Bryssel från veckans Natotoppmöte i Vilnius talar generalsekreteraren om en "glädjens vecka" när det gäller Sveriges väg mot Nato.

Att det formella inträdet riskerar att dröja till i höst oroar honom inte.

Annons

– Det är naturligtvis en procedur som ska ske i det turkiska parlamentet som inte jag kan gå in på hur lång tid den tar. Men det normala i alla parlament är att det tar lite tid, för det kräver en utskottsbehandling och en behandling i plenum, säger Stoltenberg.

"Så fort som möjligt"

Hur lång tid har han dock inte fått några turkiska besked om.

– Men det viktigaste är att det trots allt är enighet om att man ska avsluta ratificeringen och godkänna Sverige som full medlem och att presidenten både i möte med oss och på sin presskonferens sagt att det ska ske så fort som möjligt, säger Stoltenberg.

– Jag kan förstå otåligheten i Sverige. Det blev en lite mer krånglig process än vad vi såg framför oss i fjol somras, men jämfört med alla andra medlemskapsprocesser i Nato så är det fortfarande en snabb process, säger generalsekreteraren.

Lugn över färdplan

Den svenska färdplan mot terrorism som Turkiet nu väntar på ser han som positiv – även för Sverige.

– Det är en del av det förstärkta bilaterala säkerhetssamarbetet och det är också i Sveriges intresse. Det är en uppföljning av det som det var enighet om i Madrid, där Sverige och Turkiet enades om att förstärka samarbetet mot terror. Och det är bra, säger Stoltenberg.

Han är inte orolig över att turkiska krav på planen ska kunna försena processen ytterligare.

– Nej, jag förlitar mig på det som (Turkiets president Recep Tayyip) Erdogan sagt offentligt och till oss att ratificeringen ska ske så fort som möjligt.

Klart i oktober?

Om den avslutande ratificeringen i Turkiet tar "normal" tid kan Sverige sannolikt som tidigast räkna med ett fullvärdigt Natomedlemskap i tid till alliansens nästa försvarsministermöte i Bryssel i oktober. Även Ungerns parlament måste dessutom ge sitt formella godkännande före det.

Det innebär att Sverige fortsatt inte omfattas av Natos tyngsta säkerhetsgaranti, artikel 5. Några särskilda konsekvenser av att det dröjer ser ändå generalsekreterare Stoltenberg inte.

Annons

– Nej, vi har redan startat fullt ut med att integrera Sverige i Nato i de militära och civila strukturerna. Sverige deltar i Natos militära och civila möten. Vi övar mer tillsammans. Så det får inga konsekvenser, säger Stoltenberg i Bryssel.

Fakta: Sveriges ratificering

Sverige ansökte om Natomedlemskap i maj 2022 och blev formellt inbjuden en dryg månad senare. För att bli fullvärdig medlem krävs dock att alla Natoländer ratificerar medlemskapet – vilket hittills 29 av 31 länder gjort.

I den här ordningen har godkännandet skett, räknat utifrån när dokumenten deponerats hos arkivhållaren USA:

Juli 2022: Danmark, Kanada, Island, Norge, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Estland och Lettland

Augusti 2022: Polen, Litauen, Luxemburg, Bulgarien, Albanien, Belgien, Frankrike, Italien, USA, Rumänien, Nordmakedonien, Slovenien och Kroatien

September 2022: Montenegro och Tjeckien

Oktober 2022: Slovakien, Spanien, Portugal och Grekland

April 2023: Finland

Återstår gör Ungern och Turkiet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons