Annons

Nationalmuseum förvärvar Nossbring

Kultur • Publicerad 10 februari 2020
"16.04 (flest förhårdnader vinner)" av Nossbring. Pressbild.Foto: Rasmus Nossbring

Nationalmuseum har förvärvat två skulpturer av Rasmus Nossbring, som är porträtt av hans tidigare arbetskamrater på Reijmyre glasbruk. De ingick i en serie om fem skulpturer med namnet "De som väntar" som utgjorde Nossbrings examensarbete på Konstfack 2017. Skulpturerna handlar om hur kroppsarbete, strikta arbetstider och inrutade rutiner kan bidra till olika tvångsmässiga rutiner på arbetsplatsen, och visar privata situationer där människan är som mest sårbar.

"Ofta handlar det om aktiviteter som har med kroppen att göra, som att äta smör med sked direkt ur paketet, pilla ut navelludd eller klia sig i rumpan. Situationer de flesta skulle uppfatta som pinsamma eftersom de avslöjar oss när vi har tagit av oss civilisationens mask", säger Cilla Robach, intendent på Nationalmuseum i ett pressmeddelande.

Skulpturerna som nu ingår i Nationalmuseums samlingar heter "16.04 (flest förhårdnader vinner)" och "19.43 (två fåglar, en sten)".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons