Annons

Protester från båda sidor i USA:s storstäder

Demonstranter från båda politiska sidorna vädrar sitt missnöje och oro över valräkningen i flera av USA:s storstäder.
USA • Publicerad 5 november 2020
president Donald Trumps kampanjrådgivare, Corey Lewandowski (i mitten), talar under en manifestation i Pennsylvania på torsdagen.
president Donald Trumps kampanjrådgivare, Corey Lewandowski (i mitten), talar under en manifestation i Pennsylvania på torsdagen.Foto: Matt Slocum

Grupper, ofta med demonstranter som stödjer Demokraternas presidentkandidat Joe Biden, samlas kring krav på att "varje röst ska räknas".

Republikanska demonstranter svarar med att skandera "skydda röstningen". De misstänker att valfusk kan påverka poströstningen.

Annons

De flesta demonstranterna har varit lugna och sansade.

Polis i New York, Denver och Minneapolis meddelade att man gripit demonstranter, ofta i samband med mindre brott som att ha stoppat trafiken.

Nationalgardet kallades dock till Portland i Oregon där tio personer har gripits i samband med upplopp, meddelade polisen.

"Vi stöder er yttrandefrihet, snälla gör inte något som är olagligt. Om ni bryter mot lagen kommer ni att gripas", skrev polisen på Twitter.

Ytterligare demonstrationer planeras över USA under resten av veckan, men flera samlingar har också ställts in, enligt tidningen USA Today.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons