Annons

Nästan dödad av ex-man trots 16 anmälningar

Totalt har han polisanmälts 16 gånger av fyra olika kvinnor som han haft förhållanden med. Först när en av kvinnorna knivhöggs i halsen två gånger dömdes han till fängelse, avslöjar SVT Skåne.
Brott • Publicerad 1 maj 2023
Enligt en rapport från 2019 gick endast 21 procent av anmälda relationsbrott till åtal. Arkivbild.
Enligt en rapport från 2019 gick endast 21 procent av anmälda relationsbrott till åtal. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt en rapport från 2019 kom polisen och Åklagarmyndigheten fram till att endast 21 procent av anmälda relationsbrott gick till åtal, rapporterar SVT.

Rapporten visar dessutom att förundersökningar läggs ner för tidigt trots att flera utredningsåtgärder återstår.

Annons

SVT Skåne har pratat med en 55-årig kvinna som blev knivhuggen i halsen.

2017 gifte hon sig med mannen som hon sedan polisanmälde flera gånger. Under utredningen blev hon allvarligt knivhuggen. Han dömdes till 14 års fängelse för mordförsök men hennes övriga anmälningar lades ner.

Hans första fru anmälde honom 2014 och 2015 för misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt, olaga hot och ofredande. Anmälningarna lades ner på grund av brist på bevis.

Mannen anmäldes återigen av en ny sambo 2015 och 2016. Då utdömdes ett kontaktförbud men utredningarna lades återigen ner på grund av brist på bevis.

Ytterligare en kvinna, som bland annat blivit knivskuren i halsen, anmälde honom 2016 och 2017. Men utredningen lades ner i brist på bevis.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons