Annons

Nästan alla diplomater lämnar Nordkorea

Coronarestriktioner och brist på förnödenheter har lett till att nästan alla diplomater och hjälparbetare har lämnat Nordkorea, skriver den ryska ambassaden i Pyongyang på sin Facebooksida.
Nordkorea • Publicerad 1 april 2021
Pyongyang, Nordkorea. Arkivbild.
Pyongyang, Nordkorea. Arkivbild.Foto: Dita Alangkara /AP/TT

Färre än 290 utländska medborgare uppges finnas kvar i det slutna landet.

Anledningen till att så många återvänder hem är bristen på livsviktiga produkter såsom läkemedel, begränsad möjlighet att få vård i landet och hårda restriktioner kopplat till coronapandemin, skriver den ryska ambassaden i Facebookinlägget.

Annons

Den bilden bekräftas av det svenska utrikesdepartementet.

"Nordkorea har i stor utsträckning varit stängt för omvärlden i över ett år. Den internationella närvaron har minskat avsevärt till följd av landets smittskyddsåtgärder, och det humanitära biståndet har till stor del inte kunnat genomföras", skriver Sibel Missouri, presskommunikatör på utrikesdepartementet i en kommentar till TT.

"Det är svårt att bekräfta den humanitära situationen i landet, eftersom internationellt tillträde inte har skett. Behoven har sedan tidigare varit omfattande", fortsätter hon.

Det finns endast nio ambassadörer och fyra charge d'affaires ad interim i Nordkorea just nu, och majoriteten av ambassaderna har minskat antal anställda till det minimala, skriver den ryska ambassaden på Facebook.

Arbetet på Sveriges ambassad i Pyongyang i Nordkorea fortsätter genom lokalt anställd personal.

"Vi har sedan i augusti 2020 tillfälligt omlokaliserat våra utsända diplomater till Stockholm, och målet är att de ska återvända så snart som möjligt till Pyongyang", skriver UD.

Än så länge har Nordkorea inte bekräftat ett enda coronafall i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Däremot har man stängt gränserna, infört nedstängningen i flera städer, och tagit andra steg i syftet att undvika covid-utbrottet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons