Annons

Nasa: Månsten köpes, bra betalt

Att samla grus och småsten kan bli en lönsam affär – på månen. Nasa meddelar att rymdstyrelsen i USA vill köpa mineraler från vår närmaste granne i rymden.
Rymden • Publicerad 11 september 2020
Finns här några värdefulla stenar, tro? Bild tagen av USA:s Lunar Reconnaisance Orbiter 2009.
Finns här några värdefulla stenar, tro? Bild tagen av USA:s Lunar Reconnaisance Orbiter 2009.Foto: Nasa/Goddard Space Flight Center/Arizona State University/AP/TT
Nasa har en del månsten redan, samlade under 1960- och 1970-talets expeditioner. Denna, förvarad på Johnson Space Center i Houston, fördes till jorden med Apollo 15 sommaren 1971.
Nasa har en del månsten redan, samlade under 1960- och 1970-talets expeditioner. Denna, förvarad på Johnson Space Center i Houston, fördes till jorden med Apollo 15 sommaren 1971.Foto: Michael Wyke/AP/TT

Hugade grusentreprenörer kanske inte ens behöver ta sig dit. Det kan räcka med att bygga en bra robot, som sedan fraktas med någon av de raketer USA tänker skicka dit de kommande åren. Roboten ska kunna samla ihop material och skicka bilder hem till jorden. Om Nasas experter gillar det de ser så köper de och hämtar upp mineralerna.

"Det är dags att få på plats pålitliga regler för utvinning av och handel med rymdtillgångar", skriver Nasa-chefen Jim Bridenstine på Twitter.

Annons

En poäng är alltså att de uppgörelser som mänskligheten gjort om rymdverksamhet inte är så tydliga vad gäller handel. Nasa tycker att det är bråttom att etablera ett regelverk.

Till en början skulle det inte bli några större mängder som Nasa köper.

– Det handlar om att vi tänker köpa lite mångrus för att demonstrera att det går, säger Bridenstine enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men i förlängningen kan det bli frågan om utvinning i större skala.

Exempelvis behövs bränsle till de fortsatta resor från månen till Mars som Nasa och privata amerikanska företag som Space X skissar på. Det bränslet skulle kunna skapas genom att spjälka upp is man hittar på månen i beståndsdelarna väte och syre.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons