Annons

Nasa hoppas på uppskjutning i september

Nasa hoppas kunna skjuta upp den problemdrabbade månraketen Artemis 1 redan i september.
USA • Publicerad 8 september 2022
Två gånger om har tekniska problem hindrat Nasaraketen Artemis 1:s avfärd mot månen.
Två gånger om har tekniska problem hindrat Nasaraketen Artemis 1:s avfärd mot månen.Foto: John Raoux/AP/TT

Den amerikanska rymdstyrelsen har utsett den 23 september, eller i värsta fall den 27:e i samma månad, som mål för en uppskjutning av Artemis 1.

Nasa uppger att det de dagarna finns några korta fönster på 80 respektive 70 minuter när en uppskjutning skulle kunna bli av.

Annons

Artemis är rymdprogrammet som återigen ska ta människan till stjärnorna. Först till månen. Sedan – kanske – till Mars.

Men hittills har motgångarna avlöst varandra. Artemisprogrammet är flera år försenat och har dragit över budget med flera miljarder dollar.

Den 29 augusti, svensk tid, ställdes den första planerade uppskjutningen in efter att en bränsleläcka upptäckts – och tusentals tillresta rymdentusiaster fick återvända hem besvikna.

Det andra uppskjutningsförsöket, den 4 september, spolierades av samma problem.

Nasa uppgav då att nästa chans skulle infalla mellan den 19 september och 4 oktober, men att det var osannolikt att raketen skulle vara redo tills dess.

Artemis 1 ska genomföra en sex veckor lång obemannad resa runt månen. Ett av de primära målen är att testa månlandarmodellen Orions värmesköld som vid återinträdet i jordens atmosfär kommer att utsättas för temperaturer på drygt 2 700 grader.

Artemis 2 ska enligt planerna avgå 2024. Rymdfärden kommer att vara bemannad men ska inte landa.

År 2025 eller 2026 ska den första den första bemannade månlandningen på över ett halvsekel äga rum genom Artemis 3.

Om allt går vägen hägrar en bemannad resa till Mars i slutet av 2030-talet. Men då måste Artemis 1 först lyckas lämna jorden bakom sig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons