Annons

Nära överenskommelse i fredssamtal

Afghanistan/USA • Publicerad 1 september 2019
USA:s utsände förhandlare Zalmay Khalilzad. Arkivbild.
USA:s utsände förhandlare Zalmay Khalilzad. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin

USA och talibanerna är nära en överenskommelse i Afghanistan, uppger USA:s utsände förhandlare Zalmay Khalilzad. Enligt parterna som har mötts för fredssamtal i Qatar närmar sig samtalen sitt slutskede.

Samtalen fokuserar på utländsk truppnärvaro i landet, kampen mot terrorism, eldupphör och afghansk försoning.

Annons

"Vi är på tröskeln till en överenskommelse som kommer att minska våldet och öppna nya dörrar för afghaner att sitta ned tillsammans och förhandla fram en hedervärd och stabil fred", twittrar Zalmay Khalilzad som under dagen reser till Kabul.

Han sade inte om han hade en slutgiltig text att lämna över till de afghanska myndigheterna. Att samtalen flyttas vidare till Kabul kan vara ett gott tecken, enligt experter.

Talibanernas talesperson Suhail Shaheen sade på lördagen att en överenskommelse är nära att genomföras men ville inte gå in på detaljer om vad som ska diskuteras ytterligare.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har tidigare sagt att han hoppades nå en överenskommelse före den första september, inför valet i landet den 28 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons