Annons

Över 1 000 döda i ebola i Kongo-Kinshasa

Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa har nu krävt över 1 000 liv, uppger landets hälsodepartement.
FN varnar för att spridningen av viruset fortsätter.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 3 maj 2019
Michael Ryan, chef för WHO:s nödprogram. Arkivbild.
Michael Ryan, chef för WHO:s nödprogram. Arkivbild.Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Världshälsoorganisationen WHO har tidigare uttryckt en förhoppning om att kunna stoppa utbrottet i landet med hjälp av ett nytt vaccin. Men de senaste veckorna har WHO konstaterat att bristande säkerhet i den oroliga regionen, knappa ekonomiska resurser och attacker mot sjukhus underminerar arbetet.

– Vi står inför ett scenario med fortsatt omfattande smittspridning, säger Michael Ryan, chef för WHO:s nödprogram.

Annons

Fram till den 1 maj hade 1 510 fall av ebola registrerats i provinserna Norkivu och Ituri, samtidigt som 994 personer avlidit till följd av blödarfeber, enligt FN. Omkring 12 000 människor tros ha exponerats för viruset. Många av dem bor i områden som är otillgängliga på grund av stridigheter.

Kort efter det att FN presenterade siffrorna meddelade hälsodepartementet i Kongo-Kinshasa att ytterligare 14 människor avlidit och att antalet dödsoffer är upp i 1 008

Epidemin i Kongo-Kinshasa är den värsta sedan ebolautbrottet i Västafrika 2014–2016. Då avled över 11 300 personer av viruset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons