Annons

Myndighetssajter knepiga för funktionshindrade

Svenska myndigheters digitala service halkar efter internationellt och vissa sajter har visat sig omöjliga för funktionshindrade att använda.
Nu ska Riksrevisionen granska hur pass bra och tillgängliga de statliga myndigheterna är digitalt.
Samhälle • Publicerad 5 augusti 2022
Nu ska Riksrevisionen granska huruvida statliga myndigheters arbete med att utveckla digital service har varit effektiv. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sveriges offentliga digitala tjänster visar tecken på brister i tillgänglighet och på att de håller varierande kvalité. Internationella mätningar visar även att andra länder går om Sverige i utvecklingen, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Tillgängligheten har särskilda brister för personer med funktionsnedsättningar enligt en tidigare granskning av Myndigheten för digital förvaltning. Den visade att sju av de tio myndigheter som undersökts hade webbplatser som var mycket svåra eller omöjliga att använda för många personer.

Annons

"Riksdagen har varit tydlig med att detta är ett prioriterat område. Myndigheternas digitala service ska ha hög tillgänglighet och bidra till förenklingar för användare med olika behov, till exempel för personer med funktionsnedsättning", säger riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Nu ska Riksrevisionen granska huruvida statliga myndigheters arbete med att utveckla digital service har varit effektiv. Rapporten väntas vara färdig i mars 2023.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons