Annons

Myndigheter ska spara el: "Alla måste bidra"

Nu måste svenska myndigheter släcka sina lampor oftare för att få ner elräkningarna till vintern. På uppdrag av regeringen ska myndigheterna se över sin elförbrukning.
Ekonomi • Publicerad 6 september 2022
Från vänster: Beatrice Ask, landshövding i Södermanlands län, civilminister Ida Karkiainen, energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör, vid en pressträff om vad myndigheterna ska vidta för energisparande åtgärder.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hela samhället måste spara på energi. Det var budskapet på en presskonferens med bland andra civilminister Ida Karkiainen (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) på tisdagen.

Närmare 200 myndigheter får därför i uppdrag av regeringen att snabba på sitt arbete med att minska sin energianvändning. Detta när vinterns elpriser väntas bli de högsta på flera årtionden.

Annons

– Avgörande för att hålla priserna nere inför kommande vinter är att minska energianvändningen av alla energislag. Här är det viktigt att hela samhället bidrar till att minska energianvändningen. Den statliga förvaltningen och offentliga sektorn kan och ska gå före för att visa vägen, säger Ida Karkiainen.

Byta ut eller släcka lampor

Målet är att energibesparingen på myndigheterna ska ge effekt på elpriserna redan till vintern. Åtgärderna kan handla om att byta ut belysningskällor, armaturer eller att använda sig av mer energisnåla tekniker. Även att styra belysning och ventilation efter behov, så att lampor och fläktar inte står på under nattetid.

Vad varje enskild myndighet behöver göra ska regeringen däremot inte att besluta om, då olika myndigheter har olika slags energianvändning och energisystem.

– Alla åtgärder passar inte alla, men alla kan göra något, säger energiministern.

Kommuner ska också spara

Utöver det ger regeringen länsstyrelserna i uppdrag att stötta kommuner och regioner för att även de ska spara på energi.

Enligt Khashayar Farmanbar är energieffektiviseringar en underutnyttjad potential. Han hänvisar till en rapport från Energiforsk som visar att om hela Europa minskar sin användning med 5 procent så skulle priserna i sydligaste Sverige vara på samma nivå som förra hösten.

– Det ger en viktig bild av den enorma potential som energibesparing har för att minska elpriserna, säger han.

Khashayar Farmanbar säger vidare att varje sparad kilowattimme minskar sårbarheten när Ryssland vill påverka energipriserna.

– Vi alla behöver ta vårt ansvar. Vi har gett ett uppdrag till Myndighetssverige, men även privatpersoner och företag måste göra sin viktiga insats, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons