Annons

Myndigheter nobbar osäker videotjänst

Arbetsförmedlingen, Skatteverket och flera andra myndigheter säger nej till att arbeta i Microsoft Teams. Personuppgifter om användarna lagras nämligen på en server i USA, rapporterar
IT • Publicerad 3 augusti 2021
Digitala möten har vuxit lavinartat under pandemin - men det kan finnas säkerhetsproblem. Arkivbild,
Digitala möten har vuxit lavinartat under pandemin - men det kan finnas säkerhetsproblem. Arkivbild,Foto: Isabell Höjman/TT

– Folk är inloggade som sig själva. Man kan se vem som pratar med vem, man kan se organisationsstrukturer, säger Krister Dackland, it-chef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Teams är en plattform för kommunikation och videomöte som blivit vardag på många arbetsplatser under pandemin. Men personuppgifter som hamnar i USA skulle kunna begäras ut av amerikansk underrättelsetjänst.

Annons

– Det är en risk vi inte kan ta, säger Daniel Melin, strateg på Skatteverket.

Åtta svenska myndigheter har nu gått samman för att hitta andra it-verktyg till sin verksamhet.

I en dom för ett år sedan fann EU-domstolen att amerikanska molntjänster inte når upp till den säkerhetsnivå som krävs i EU:s dataskyddsförordning GDPR. Hanteringen kan också strida mot svensk offentlighets- och sekretesslag. Microsoft planerar dock att flytta över persondata till EU i slutet av 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons