Annons

Myndigheten: Vi har noterat en ökad export

Svensk export till Rysslands närområde har skjutit i höjden. Något som väcker misstankar om försök att runda sanktionerna.
"Vi följer naturligtvis utvecklingen", säger tillsynsmyndigheten för vapenexport ISP:s presschef Rick Forsling.
Handel • Publicerad 14 augusti 2023
Sverige har ökat sin export av bland annat lastbilar till vissa forna Sovjetstater. Arkivbild/genrebild.
Sverige har ökat sin export av bland annat lastbilar till vissa forna Sovjetstater. Arkivbild/genrebild.Foto: Salvador Melendez/AP/TT

Svensk export har ökat till flera forna Sovjetländer. Bland varor och länder som sticker ut finns lastbilar och elektriska hushållsapparater, där exporten till Kazakstan och Armenien ökat ungefär samtidigt som den i princip upphört till Ryssland.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) är den myndighet som har tillsynsansvar över svenska företags export av produkter med dubbla användningsområden, alltså sådana som kan användas både civilt och militärt.

Annons

Även om lastbilar och elektriska hushållsapparater inte har dubbla användningsområden, följer ISP utvecklingen gällande svensk export, enligt deras presschef Rick Forsling.

"I egenskap av behörig myndighet vad gäller prövning av vissa undantag inom sanktionerna mot Ryssland följer vi naturligtvis utvecklingen avseende svensk exportstatistik och har noterat en ökning till kringliggande länder. Denna utveckling är en av många aspekter vi tar hänsyn till i vår prövning av PDA-exporttillstånd (tillstånd för produkter med dubbla användningsområden, reds anm)", skriver Forsling i ett mejl till TT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons