Annons

Mutter hyllade Greta Thunberg i tacktal

Tyska violinisten Anne-Sophie Mutter hyllade både miljöaktivisten Greta Thunberg och Astrid Lindgrens Pippi Långstrump i sitt tal under Polarprisceremonin.
Musik • Publicerad 11 juni 2019
Anne-Sophie Mutter hyllade sina förebilder Pippi Långstrump och Greta Thunberg.
Anne-Sophie Mutter hyllade sina förebilder Pippi Långstrump och Greta Thunberg.Foto: Christine Olsson/TT

Polarpriset delades traditionsenligt ut av kung Carl XVI Gustaf i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm under tisdagen. Till pristagaren Anne-Sophie Mutters ära spelade svenska violinisten Cecilia Zilliacus stycket "Leidenschaftlich" av Amanda Maier, den första kvinnan i Sverige att ta examen från Kungliga Musikhögskolan 1872.

– När jag växte upp var Pippi Långstrump min förebild. Den självständiga och starka unga flickan som var så annorlunda och gick sin egen väg. Det var det jag ville göra och det var inte självklart som ung kvinna. Vore jag barn i dag skulle jag också beundra Pippi Långstrump, men jag skulle även hitta en förebild i Greta Thunberg, sade Anne-Sophie Mutter.

"Grandmasters förtjänst"

Annons

Stiftelsen Playing for change fick pris för sitt arbete med att ge barn världen över tillgång till gratislektioner i dans, instrument, musikteori och språk, med lokala lärare. Whitney Kroenke och Mark Johnson driver 15 musikskolor i utsatta områden i bland annat i Marocko, Brasilien och Sydafrika.

Det var i Bronx på 1970-talet som Joseph Saddler, känd som Grandmaster Flash, började experimentera sig fram till ett alldeles eget sound. I dag räknas han som en av hiphopens verkliga pionjärer. Hans motivering lästes av Vincent Mason, alias Dj Maseo från hiphop-trion De La Soul.

– Det är Grandmasters förtjänst att jag är internationell dj i dag, sade han och fick sedan till och med kungen att höja händerna mot taket för att hylla en rörd pristagare.

Grandmaster Flashs tacktal var en ordrik historia om hur han i barndomen förbjöds av sin mamma att ta isär familjens elektriska apparater eftersom han inte hade tillräcklig kunskap för att sätta ihop dem igen.

– Jag har fått många priser under min livstid, men det här är den mest speciella. Eftersom ni har tagit er tid att ta isär mig för att förstå hur jag tänker. Till Polarprisfolket och alla gäster, tack så mycket, avslutade han sitt tal.

Mapei och Saucedo

Sedan framförde artisterna Mapei, Danny Saucedo , Esther Kirabo och Dj Eka Scratch en cover på Grandmaster Flashs "The adventures of Grandmaster Flash on the wheels of steel" från 1981.

Polarpriset grundades 1989 av skivbolagschefen Stikkan Anderson. Namnet kommer från hans skivbolag, Polar Music, som bland annat gav ut musik med Abba. Prisets syfte är att "fira musik i alla dess former" men också att "föra samman människor från olika delar av musikvärlden".

Prissumman är på en miljon kronor.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons